AANBOD
BESCHERMING
OVER ONS
ACTUEEL
OVERLAST
ADVIES
ADVIES

Dassenverhuizing Heusden


dassenverhuizing Heusden

Begin 2021 is Das&Boom benaderd door de gemeente Heusen, voor advies en hulp bij het verhuizen van een dassenfamilie op landgoed Steenenburg, voormalig pretpark 'Land van Ooit'.
Daar is een woningbouwproject gepland en de bouw van een Hightech Medische Campus.

Er is in de voorafgaande jaren ecologische onderzoeken gedaan, er is een ontheffing afgegeven voor de bouw en de voorbereidingen voor de aanleg zijn gestart.

Ondanks de goed uitgevoerde onderzoeken bleek er na de start van de werkzaamheden op een ontoegankelijke uithoek van het plangebied toch een dassenfamilie te wonen.

In samenwerking met de Dassenwerkgroep Loonse- en Drunense Duinen heeft Das&Boom er cameraonderzoek verricht en bleek het te gaan om hoogst waarschijnlijk 2 dassen.

Omdat zowel de woonplaats als het leefgebied van deze dassen zal verdwijnen bij het uitvoeren van de plannen ( een van de onderzoeks-paviljoens is bovenop de burcht gepland) en het groot maatschappelijk belang van dit project, was er geen andere optie dan deze dassen te verhuizen.

Uiteindelijk is er een geschikte uitzetplek voor de dassen gevonden op een landgoed van het Brabants Landschap in de gemeente Oirschot

Eind 2021 zijn de verhuisde dassen daar uitgezet. Ze blijven drie maanden binnen een omheining en worden gedurende die periode bijgevoerd. Daarna kunnen ze hun nieuwe leefgebied gaan verkennen.
De kunstburcht ligt in een rustig natuurgebied, omringd door begraasde weides, ideaal voedselgebied voor deze dassen.Beide dassen bij hun oude burcht (Camerabeelden Econsultancy, 19-11 en 20-11 2020)

Prima foerageergebieden voor de dassen


realisatie:
ORGANISATIE | ADVIES | HULP | JEUGD